Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile gerçekleştirdiğimiz, söyleşimizin ikinci bölümünün devamını bu günkü haberimizde bulabilirsiniz. Pandemi süreci ve sosyal belediyeciliğin ele alındığı keyifli sohbetimizde Eski Başkan Nihat Çiftçi, sorularımızı açık yüreklilikçe cevapladı.
Söyleşimizin bu günkü kısmında keyifli sohbetimize koronavirüsten istihdam ve devam eden projeler hakkındaki Başkan Çiftçinin çarpıcı açıklamalarını bulacaksınız. İşte keyifli sohbetimizin ikinci bölümü….
12 Martta pandemi sürecinin başladığını belirten Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, bu süreçte sosyal belediyecilik adına yapılanlar ve yapılması gerekenlerin neler olabileceğini şu şekilde anlattı; “12 Mart’ta süreç pandemi süreci başladı. Aslında o süreçte ben sosyal medyada bir belediye ne yapmalıdır? Neler yapmalıdır kendi tecrübelerimi birikimlerimi aktardım. Yani böyle sosyal medya hesaplarım incelendiğinde görülecek. Yani ne yapılabilir. 1 insanlar işsiz kalmış, çünkü kapanma kararı almışsınız esnaflar ise lokanta berber bu tür insanlarla yoğun temasta olan yerler mesela belediyenin bana göre bu esnaflarımızı anında tespit edip Esnaf Sanatkarlar birliği ile Şanlıurfa Valiliği ile birlikte onlara katkı sunmaları gerekiyor.
Çünkü neden bu insanlar çırak çalıştırıyor, kalfa çalıştırıyor, usta çalıştırıyor, bunlara mesela evlerinize girin deniliyor. Kapanma kararı, biz yerel yöneticiyiz, yani bu konu yerelinde derdi. Bu durum yerel yönetici içinde en büyük derttir. Onara yardımda bulunulması gerekiyor. Hijyen noktasında temizlik malzemesi dağıtılmalı maske noktasında dağıtım yapılması, bugün dönüp baktığımız zaman özellikle maske dağıtımında başta büyükşehir belediyelerimiz olmak üzere ilçe belediyelerimizde iyi bir performans sergilediler.”
Şanlıurfa Risk altında
Eski Başkan Çiftçi, Şanlıurfa’da Korona riskinin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti; “O süreçte tabi mesela, aslına bakacak olursak şu anda da süreç devam ediyor. Bugün itibariyle de Şanlıurfa risk altında. Kabul etmek lazım. Yani korona tedbirleri olsun mesafeler olsun, organizasyonlarda alınabilecek tedbirler fark etme noktasında diğer şehirler önüne geçebilme noktasında özellikle herkesin ekonomik durumu yerinde değil, evde kalıyoruz insanlarımıza öğütte bulunuyoruz.
Hijyen noktasından kişisel ve ev ortamını temiz tut. Ama yani asgari ücretle çalışan insan, işine de son verilmiş durumdaysa bu hijyen maddelerini temizlik maddelerini nereden alacak? Belediyeler burada çok hızlı bir kampanya ile devreye girebilir, ekonomik durumu yerinde olmayan tüm evlere hijyen maddelerini sağlaya bilirlerdi. Sosyal tesisler bizim için çok önemli. Şanlıurfa büyükşehir belediye başkanlığına olsun ilçelerimize olsun, sosyal tesisler noktasında şu hale geldi, bu sosyal tesislerde yardıma muhtaç olanlara çok rahatlıkla mesela sıcak yemek çıkartılıp dağıtımı yapıla bilinirdi.
Bunların bir kısmı yapıldı, bir kısmı yapılamadı. Velhasıl bugüne kadar geldi. Ama genel olarak mesela işin bu kısmına baktığımıza Şanlıurfa son bir aya kadar pandemi sürecini aslında iyi atlattı. Fakat son bir ayda tedbirler elden bırakıp Urfalı deyimi ile gevşemeye başladık. Gevşeyince de vaka sayısı arttı ve hepimizin dostları var arkadaşları var fakat bulaşıcılık bayağı bir yani yüksek hale geldi. Tedbirli olmamız lazım.”
Belediyeler hazırlıksız yakalandı
Belediyelerin pandemi sürecine hazırlıksız yakalandığını fakat yeniden toparlanmasının uzun sürmeyeceğini kaydeden Çiftçi; “Belediyeler bu süreçte biraz ilk başlarda böyle biraz tökezleme dönemleri oldu. Hazırlıksız yakalandılar ama şimdi artık yani buna yönelik belediyenin gerekli olan tedbirleri sosyal yardımlar noktasında kamu kurum ve kuruluşların ile birlikte hareket etmesi gerekiyor. Bunun dışında belediyelerimizin bana sorarsanız ne yapmaları lazım tabii ki temel görevler yapılacak. Şehircilik yapılacak altyapı yapılacak Yollar yapılacak artık istihdama doğru adımlar atılması lazım.
Şanlıurfa’da en büyük sorun, iş imkanıdır. Belediyeler öncü olmalıdırlar. İstihdama yönelik adımlar atmalıdırlar. Bunu yapabilirler mi? Elbette ki yapabilirler. Urfa kaynaklar noktasında imkanları olan bir şehir. İnşallah belediyelerimiz hangi belediye bu yönde bir adım atarsa Urfa’da ön plana çıkar diye düşünüyorum.”
İstihdama yönelik projeler hazırlamıştık
Belediye başkanlığı döneminde istihdama yönelik projeler hazırladıklarını kaydeden Çiftçi; “Bizim Şanlıurfa için bir kalkınma paketimiz vardı. Yerelden kalkınma diye, Şanlıurfa’da ne değerlendirilebilir? Hangi kaynak ön plana çıkartıla bilinir, hangi kaynaktan istihdam oluşturula bilinir? Çok kapsamlı bir proje hazırlamıştık. 20. Zırhlı tugay komutanlığını biz anlaşmaya bağlamış durumdaydık. Orası Millet bahçesi olacaktı. Tugay ise 20 bin dönümlük Gaziantep yolu üzerinde bulunan alanda askeriye için bir planlama yapmıştık. Şu anda hazır o dosyalar.
Tüm planlamaları başlamış durumdaydı. Doğrusu ne kadar ilerledi onu bilmiyoruz. Takibini yapamadık. Şu var, kalkınma çok önemli, Şanlıurfa bazaltta da kalkınabilir nahit taşında da kalkına bilir. Özellikle Eyyübiye Akçakale Harran o bölgede ve diğer noktalarda da seracılıkta kalkınabilir. Karaali gibi bir kaplıca bölgesi var kaplıca turizmi ne kalkınabilir. Biz pamuk üretiminde Türkiye’nin yüzde 48 oranında üretimimiz var. Pamuk OSB noktasında kalkınabilir. Gıda OSB noktasında kalkınabilir.
Karacadağ bölgesi Mera olarak çok gelişmiş bir anlan müsait bir alan. Burada hayvancılık anlanın da kalkına bilinir. Fıstık üretiminde yüzde 36’lardayız, yine Türkiye’de yüzde 94’ü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde fıstık üretimi gerçekleşiyor. Bunun kök sayısı bakımından ve üretim sayısı bakımından Şanlıurfa 1. Sırada. Fakat fıstığa dayalı işletme tesisleri, fıstığın katma değerini yükseltecek tüketiciye nihai olarak götürebilecek bir üretim tesisi bizim burada mesela üretim gerçekleştirmemiz lazım.
Birçok ürün kalkınma konusudur. Yani belediyelerin bakış açılarını geliştirebilirler. Hem kazanıp hem de istihdam oluştururlar. Hem daha iyi bir şekilde bu kalkınma projeleri Şanlıurfa’nın var olan potansiyelini öne çıkartacak. Turizm alanında yani şu an süreç durgun Pandemiden dolayı. Zor bir süreçteyiz turizm noktasında. Bu durumda yerel arkadaşlarımızın elinde değil, fakat buna hazırlık yapılmalı. Göbeklitepe olsun, Harran olsun, Hanel Bağrur olsun birçok bizim tarihi ve turistik alanlarımız var. Bunları iyi işlememiz lazım.
İnşallah yani bir bakış açısı gerekli yani bizler gerekli Sanayi noktasında özellikle ilerlememiz lazım. Hayvan besi OSB şu an tüm altyapıları sağlanmış durumda üst yapıyı da hemen tahsil edilen her kimse İşler bu sanayinin üretime dönüşmesi lazım. Gıda OSB bizim döneminde Büyükşehir Belediye Başkanlığı da buna ortak yönetimin içerisinde yer alıyor önayak oldu. Gıda OSB kuruldu. Bunun altyapı işlemleri şu an durmuş durumda. Şanlıurfa Gıda üreten bir şehir. Gıda OSB’den müthiş derecede bir İstihdam oluşturulacak. Üretim gerçekleşecek üretim Şanlıurfa’ya ticareti ihracatı öğretecek. Bizim il olarak biraz perspektifimizi geniş bir açıya yaymamız lazım.”
DEVAMI YARIN…..
haber Velat UYGUR