1887 yılında yapılan Hüseyniye Çarşıları, son yıllarda zanaatkâr esnafların azalmasıyla birlikte adeta kaçak tütün pazarına dönüştü.
Şanlıurfa’nın hanlar bölgesinde bulunan tarihi çarşılarda esnaflık yapan zanaatkârların gelişen teknoloji karşısında birer birer yok olmasıyla birlikte farklı sektörlere kucak açmaya başladı. 1887 yılında yapılan Hüseyniye Çarşıları, son yıllarda zanaatkâr esnafların azalmasıyla birlikte adeta kaçak tütün pazarına dönüştü.
1887 Yılında Hartavizade Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Hüseyniye Çarşıları, son yıllarda adeta kaçak tütün piyasasının merkezi haline geldiğini söyleyen duyarlı vatandaşlar, esnafların birçoğunun kolay ve zahmetsiz kazanç kapısı olan kaçak tütün satışı yapmaya başladıklarını ve tarihi yapının aslından uzaklaşarak turizme fayda yerine zarar verdiğinin altını çizdiler.
133 yıllık Osmanlı dönemine ait hanlarda şu ana kadar birçok zanaatkâr esnafın bulunduğuna dikkat çeken Vatandaşlar; “Şanlıurfa geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan dünyanın bilinen en eski tarihine sahip bir şehir.
Geçmişten bu güne birçok alanda adeta tarihin canlı temsilciliğini yapan Şanlıurfa, ilk insanlardan son dönemlere kadar 4 dininde kutsal saydığı bir şehir olarak biliniyor. Her alanından adeta tarih fışkıran Şanlıurfa bu haliyle ülke turizmine büyük hizmet vermesi gereken bir il durumundayken ne yazık ki bu avantajı bizler Şanlıurfa’nın lehine kullanamadık.
Osmanlı tarihinde de önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da geçmiş yıllarda yapılan tarihi çarşılar günümüze kadar hiçbir deformasyona uğramandan gelmiş yapıları barındırıyor. Bunlardan bir tanesi de 1887 Yılında Hartavizade Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Hüseyniye Çarşıları.
Bu çarşılarda 1980’li yıllara kadarda demirci, Çulhacı, marangoz ve çok sayıda zanaatkârın bulunduğu ve kendi alanlarında en usta kişilerden oluşan esnaflar tarafından işletiliyordu. Fakat ne yazık ki bu esnaf gurubunun birçoğu gelişen teknoloji karşısında tutunamadılar. Birçok esnaf dükkânlarını kapattı.
Birçoğu başka iş kollarına kiraya verdi ve son yıllarda ise özellikle kolay ve zahmetsiz kazanç kapısı olan kaçak tütün satışı yapan esnaflar tarafından kullanılıyor. Çarşıda bulunan dükkânların neredeyse yüzde 90’ı kaçak tütün satışı yapıyor. “
Kültür Turizm bakanlığının el atmasını gerekiyor
133 Yıllık geçmişe sahip Osmanlı yapısı tarihi çarşıların bir an önce eski haline kavuşturularak turizme kazandırılması gerektiğini söyleyen Vatandaşlar, bu kapsamda çarşıların yine eski haline getirilerek temsili zanaatkâr esnafların oluştuğu bir alana dönüştürülerek değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Çarşıların bölgeyi ziyaret eden turistlerin ilgi odağı haline gelebileceğini söyleyen vatandaşlar; “Bu çarşılarda giren insanlar geçmişte buram buram kokan bir tarihe şahitlik ederken ne yazık ki son yıllarda buram buram tütün kokusuyla karşı karşıya kalıyorlar.
Oysaki Kültür ve Turizm bakanlığı bu çarşılarda düzenlemeler yaparak oluşturacakları temsili dükkanlarda eski zanaatkarlarında bulunduğu bir çarşı haline tekrar dönüştürebilir. Bu sayede ilimizi ziyaret eden turistlerin birçoğu Şanlıurfa’nın tarihi yapısını ve eski zanaatkâr esnaflarını yakından tanıma fırsatı bulabilir. Bu durumda Şanlıurfa turizmine olumlu yönde etki eder.” şeklinde konutular.