World News Turkey

Dodanlı: ‘dijital medya dikkate alınmalı’

Dodanlı: ‘dijital medya dikkate alınmalı’
29
18 Haziran 2020 - 10:24

Şanlıurfa İnternet Habercileri Derneği Başkanı deneyimli gazeteci Ömer Dodanlı, internet medyası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dodanlı, en büyük sorunun dijital medyanın yazılı medyadan ayrı görülmesi olduğunu söyledi.

Son yıllarda dijital medya ve almış olduğu yol konusunda Şanlıurfa İnternet Habercileri Derneği Başkanı deneyimli gazeteci Ömer Dodanlı ile bir röportaj gerçekleştirdik. Geçmişten bu güne medyada önemli gelişmelerin olduğunu kaydeden Dodanlı, son yıllarda dijital medyada büyük gelişmeler yaşandığını belirterek bu gelişmelerin gerçek gazetecilere her hangi bir fayda sağlamadığının altını çizdi.

2014 Yılında dijital medyadaki gelişmelere paralel olarak yazılı basıdan ziyade teknolojinin gelişmesiyle birlikte Şanlıurfa İnternet Habercileri Derneğini kurduklarını söyleyen Dodanlı, 6 yıldan bu yana dernek başkanlığı görevini yürüttüğünü belitti.

Bu derneği neden kurduklarını şöyle anlatan Deneyimli Gazeteci Dodanlı; “Asıl amacımız Şanlıurfa’da ki sorunları özellikle gazetecilerin sorunlarını dile getirmek. Bilindiği gibi hususunda birçok gazeteci cemiyetler kuruldu. Kurulan bu cemiyetlerin mevcut sorunlara çözümler üretemediklerini gördüğümüz için ki yazılı basında özellikle, bizlerde dijital basında bir birlik beraberlik sağlayıp Şanlıurfa’nın sorunlarının yanı sıra gazetecilerin sorunlarını dile getirmek için kurumsal bir dernek kurduk. Faaliyetlerimiz halen devam ediyor.

Şanlıurfa’da aslında alternatif olarak kurulan bir cemiyet değiliz. Amacımız sadece mevcut olan sorunları dile getirmek, Şanlıurfa’nın sorunlarını özellikle her türlü platformda siyasilere ve yetkili mercilere ulaştırma adına gazetecilik görevi yapan arkadaşların bu anlamda özellikle yazılı basında olmayıp ta, dijital basında olan arkadaşlara bir ağabeylik yapmak ve kurumsal hedefler doğrultusunda bir araya getirdik. Mutluyuz iyi ki kurmuşuz.”

Birçok deneyimli gazeteci işsiz kaldı

Şanlıurfa İnternet Habercileri Derneği Başkanı Ömer Dodanlı, yazılı basında birçok gazetecinin işsiz kaldığını belirterek; “Fakat görüyoruz ki yazılı basında, birçok gazeteci kardeşlerimiz ki Şanlıurfa’da vasıflı olarak nitelendirdiğimiz toplamda 8 gazete var, bu gazetelerde çalışan meslektaşlarımızın birçoğu işsiz kaldı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital medya özellikle birçok kamu kurum ve kuruluşları dijital medyayı dikkate almadı. Bahsettiğim 2014 yılında. Bizler bu güne kadar mücadele ettik ve bu mücadelenin sonucunda, büyük başarılar elde ettik.

Kardeşlerimize sahip çıkma yolunda gayret sarf ettik. Yüzde yüz gazeteci kimliği olan arkadaşlarımız toplantılarda dikkate alınmıyordu. Kurumsal anlamda dikkate alınmaları hususunda mücadele ettik. Bilindiği üzere sosyal medya üzerinden haklı tarafları da var. Dijital ortamlarda bu görevi yapan kardeşlerimiz gecesini gündüzlerine katarak, sitelerini kurup özellikle sahada koşturan kardeşlerimizin yanında sosyal medyanın gelişmesiyle facebook’ta ve twetter’da çok sayıda asparagas haberler dolaştı. Bunların da önüne geçmek için bizlere sorulduğu zaman gazeteci kimliği adı altında sosyal medyada faaliyet gösterenlerin gazeteci olmadıklarını bunları genel olarak görüştüğümüz kurumlara anlattık.

Başarılı olmak için çaba sarf ettik, amacımız aslında dijital medya ve yazılı basının dışında birlik ve beraberlik içerisinde Şanlıurfa’da önemli hizmetler yapmak, bu anlamda gazeteci kardeşlerimizi de bir çatı altında toplamayı hedefledik.

Yine görüyoruz ki Şanlıurfa’da internet medyasının dışında beş altı cemiyet daha var. Onlarda bir araya gelmedi. Bilindiği üzere 8 gazete ve 6 cemiyet var. Bizler aslında tek cemiyet altında haklarımızı savunan bir kardeşimizin olması halinde bizde bu karara uyarak tek çatı altında toplanmak için geçmiş yıllarda çaba sarf ettik.

Benlik düşüncesi ön planda

Gazetecilerin son zamanlarda benlik düşüncesini ön planda tutuklarını kaydeden Dodanlı; “Fakat ne yazık ki her defasında benlik ön plana çıktı. Az olsun, öz olsun ve benim olsun düşüncesi ön planda kaldı. Neredeyse her bir gazetenin bir cemiyeti oldu. Dijital medyanın gelişmesiyle birlikte internet medyası daha çok revaçta olmaya başladı. Gece gündüz 24 saat haber atan kardeşlerimiz var.

Bu anlamda özellikle gazetecilik kimliklerinin kurumsallaşması adına gazeteci olup olmadığını tartışan kurumlar oldu. Biz bunların resmi olarak kaydını aldık ve ilgili kurumlara bu kişilerin gazeteci olduklarını yazılı basında yer bulamayıp kendi işini kuran kardeşlerimize destek olduk.

Bizlerde bu anlamda hizmetlerimizi sunduk. Bunların mağdur olmaması için haklarını bu güne kadar savunduk ve bundan sonrada savunmaya gayret göstermeye devam edeceğiz. Tabi her bir kurumun birkaç parçaya bölünmesi bizleri de rahatsız ediyor. Yazılı basın özellikle, defalarca ben yazılı basında da bir dönem bulundum.

Özellikle bizim tek çatı altında birleşmemiz elzemdi. Bunun için çok gayret gösterdik çok çaba sarf ettik. Fakat ne yazık ki deminde belirttiğim gibi az olsun öz olsun benim olsun düşüncesi her defasında ön plana çıktı ve bizlerde bunlarla mücadele ettik ne yazık ki halen olmadı. Birileri çıkıp dese ki gelin bir çatı altında toplanalım, zaten bizim bir koltuk sevdamız yok, hemen o beraberliğin kurulması için elimizden geleni yapmaya hazırız.”

Yargılanıyorsak yasal mevzuat yerine getirilmeli

Şanlıurfa İnternet Habercileri Derneği Başkanı deneyimli gazeteci Ömer Dodanlı, yayınlanan haberlerden dolayı yargı süreçlerine tabi tutulduklarını ve bu yargılama süreçlerinden beraat kararlarının çıktığını kaydederek yargılamanın yanı sıra yasal mevzuatında dijital medyaya yönelik olması gerektiğini söyledi.

Dodanlı; “Sadece, kamu kurumlarında biz dijital medya organları olarak yargılanıyoruz, Yasal olarak meclisten çıkmamasına rağmen bu gün Türkiye de ve dünyada yerel yada ulusal basında birçoğu dijital medyaya geçiş yapmış durumda. Artık kağıt baskısı geride kalıyor. Dolayısıyla teknolojinin de gelişmesiyle birlikte zaten bir gün sonraki bayat haberler okunmuyor. Şanlıurfa’da da durum böyle fakat basın ilan kurumunun vermiş olduğu resmi ilanlar var aslında bunlarında maliyeti ağırdır. Dijital ortama girmeleri devletin bu anlamda bir maliyetinin önüne geçebilmesi için ekonomik sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bir an önce meclisten dijital internet medyası yasasının yasallaşmasını bizlerde bekliyoruz.

Bununla ilgili Türkiye’de birçok internet medyası mücadelesini veriyor. Bunun sözü de daha önce verilmişti. Ancak halen meclise getirilmedi. Fakat meclise getirmemekle birlikte bizler yasal olarak her türlü mevzuata uyuyoruz ve bunun içinde yaptığımız haberleri taşıyoruz ve bunlarla ilgili yargılandığımız haberler oldu. Çok şükür bizler yalan haberler yayınlamadığımız için beraat ettik.

Fakat bizler yargılanıyorsak bu yasaya tabi isek bizimde bu kuralları yasal ölçüler çerçevesinde gazeteciliğimizle kamu kurumlar içerisinde dikkate alınmasının mücadelesini veriyoruz. Şimdi yeni yeni dijital medya ve kurumsal anlamda birçok durumda özellikle yeniden algılanmaya başladı. Türkiye’nin 8. Büyük şehrinde Şanlıurfa’da şu anda herkesin cebinde bir mobil bir haber sitesi bakma anında haber almayı sağlayacak bir cep telefonu var. İnsanlar artık anlık haber takibi yapabilme özelliğine sahip.

Düşünün bir olay oluyor, biz bunu anlık saniyeler içerisinde ve bir yarış içerisinde haberi servis yapabiliyoruz okuyucularımıza, ancak yazılı basın bir gün sonra yani haber bayatladıktan sonra sayfalarına taşıyor ve haberi okutmaya çalışıyor. İşte burada teknoloji ve dijital medyanın önemi daha çok ortaya çıkıyor.

Şanlıurfa’da 8 yazılı vasıflı gazete var

Şanlıurfa’da 8 yerel vasıflı yazılı medya organının olduğunu belirten Gazeteci Dodanlı, bu gazete sahipleri ile sık sık bir araya geldiklerini kaydederek; “Bizlerde bu 8 gazeteyi çıkartan kardeşlerimizle her defasında bir araya gelerek oturup konuştuğumuz konu şu, diyoruz ki, birlik olsun beraberlik olsun, Şanlıurfa’da yasal ölçüler ve yasal mevzuat çerçevesinde herkesin gerek özel kurumlarda gerekse kamu kurumlarında bir reklam alıp yada ilan alması gerektiğini konuşuyoruz.

Çünkü bir gazetecinin geçim kaynağı özel reklamlardır, tebriklerdir ve aboneliktir. Bunları özellikle kurumsal anlamda almaya çalışıyoruz 6 yıldır mücadelemizi bunun için veriyoruz. Yüzde 6 ila 70 oranında başarılı olduk ama, insanların rahatsız oldukları bir tek kon u kamu kurumlarında eşlerinin adına daha önce gazetecilik yapmış, bir kurma yerleşmiş, ya eşinin adına yada kardeşinin adına veya bir yakının adına bir haber sitesi alıp kendi bulundukları pozisyonları güçlendirme adına o siteler halen aktif olarak devam ediyor ve bu desteklendiklerini görüyoruz.

Elbette ki yasal olarak bizler diyemeyiz neden destek veriyorsunuz ancak gerçek gazetecilik sahada basın toplantılarında gördüğünüz gazetecilerdir. Masa başı facebook’ta sosyal medyada yapılan paylaşımlarla gazetecilik olamaz. Gazetecilik sahada yapılır v kaynağını araştırarak röportajlarla meydana çıkar. Bu anlamda Şanlıurfa’da özellikle bir eksiklik var. Birçok ilde dijital medya önlemleri daha çok artmış fakat Şanlıurfa da bu anlamda istenilen insanlarımızın yüzde 80 ila doksanı dijital ortamı kullanıyorsa da kamu kurumlarının bu önemi halen algılayamadıklarını görüyorum.

Bizler halen yaptığımız haberlerden dolayı yargılanıyorsak eğer, o zaman kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra belediyelerinde bu duruma kayıtsız kalmamaları ve bizleri dikkate alarak sahip çıkmaları gerekiyor. Bu nedenle gazetecilerin güçlenmesi lazım, Nasıl güçlenecek bu gazeteciler, ekonomik anlamda birçok ilde olduğu gibi bir gazete aboneliği, bir ilan bir reklam verilmeli. Bizler buradan Şanlıurfalı iş adamlarına da çağrıda bulunuyoruz, bu bir yasal mevzuattır. Bizler sizi pazara götürüyoruz reklamınızı her türlü tanıtımınızı fakat bu gazeteci kardeşlerimizin de geçmişte 20 lira 50 lira hesabı yapıp harçlık niyetinde onları da rencide etmekten vazgeçsinler. Biz bunları istiyoruz.

 

Ortak nokta kurumsallaşma ve Şanlıurfa’ya sahip çıkmak

Şanlıurfa İnternet Habercileri Derneği Başkanı deneyimli gazeteci Ömer Dodanlı, herkesin ortak noktasının belli olduğunu ve bu konuda gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini belirterek; “Aslına bakacak olursak eğer herkesin ortak noktası kurumsallaşma ve Şanlıurfa’ya sahip çıkmak. Yerel medya, kamu kurumları ve siyasiler birlikte hareket ettikleri zaman ve güçlü bir medya ile başkentte güçlü bir temsiliyet hakkı elde eder. Fakat medya hakkıyla desteklenmezse, yarın bir gün sorunları Ankara’ya iletebilecek bir medya bulmak zor olur. Dolayısıyla basının sıkıntıları büyüktür. Ekonomik sıkıntıları vardır, kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor. Bunun içerisinde desteklerden en çok mahrum kalan internet medyasıdır.

Dünyada internet medyasının gelişmesine paralel olarak Şanlıurfa çok iyi bir durumda fakat iş adamlarımız kamu kurumlarındaki yetkililer ve belediyeler bu anlamda yeterince sahip çıkmadıklarını görüyoruz. Yasal mevzuat kuralları içerisinde bizlerinde bu taleplerinin karşılanması konusunda yetkililerin medyaya sahip çıkmasını istiyoruz ve diyoruz ki medyaya sahip çıkın medyada size sahip çıksın. Artık teknoloji gelişiyor ve gerçek anlamda basın işini yapan kurumlara insanların özelikle teknolojiyle birlikte gelişen dijital medyaya sahip çıkmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

ŞANLIURFA:HABER MERKEZİ

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.