DSİ: ‘Su hayattır can almasın’
‘’Su hayattır can almasın’’ sloganıyla çalışma başlatan DSİ 15. bölge müdürlüğü Şanlıurfa’da boğulma vakalarının önüne geçebilmek amacıyla sulama kanallarının çevresine koruyucu tel çit çekilerek uyarı levhaları konuluyor
Şanlıurfa DSİ 15. bölge müdürlüğü, Türkiye’de yaz aylarında boğulma vakaları sayısında adana ile birlikte ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da can kayıplarının önüne geçilebilmesi için sulama kanallarının çevrelerini koruyucu tel ile kaplıyor.
‘’Su hayattır can almasın’’ sloganıyla çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa DSİ 15. bölge müdürlüğü, yaklaşık 7 bin kilometre uzunluğundaki sulama kanallarının çevresine güvenlik amaçlı tel çit ve uyarı levhası çalışmalarını sürdürüyor.
Sulama sezonun başlamasıyla ve sıcakların artması ile beraber her yıl olduğu gibi bu yılda DSİ, yaz aylarında can kayıplarının önüne geçmek için çalışmalarını hızlandırdı.
DSİ can kayıplarının yaşanmaması için her sulama sezonu öncesinde muhtar, köy imamı, ilgili kurum-kuruluş temsilcilerine boğulma vakalarına karşı bilgilendirme ve uyarı amaçlı SMS ve yazı gönderiyor.
DSİ (devlet su işleri )15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe; “bölge müdürlüğümüzün sınırlarında toplam 568 km ana kanal, 1450 km yedek kanal, yaklaşık 5000 km tahliye kanalı mevcuttur. Toplamda 7 bin civarında bir uzunluğa ulaşıyoruz. Mardin ana kanalı üzerinden yaklaşık 200 metre küp su Mardin’in Derik ilçesine doğru ilerliyor, bu ne anlama geliyor derseniz, bu akım Türkiye’nin ortalama akımda ortalama üçüncü büyük nehri demektir, debi de yüksektir.
Urfa’nın sıcak olması hasebiyle yaz aylarında çocuklarımız serinlemek amacıyla kanala giriyorlar. Hava sıcaklığı 55 derece, su ise yaklaşık 30 derece fark vardır ve suya girildiği zaman vücut bir şok durumuna geçiyor, ikincisi akıntı yüksek durağanlık yok, üstelik kanallardan çıkış için tutunacak bir yerde yok. Burada en önemli husus anne ve babalarımızı bilinci olması lazım çocukları kanala yaklaştırmaması gerekiyor. Bugüne kadar 458 km’de koruyucu önlem aldık. Devam eden işimiz kapsamında 200 km yaptık, 300 km daha yapacağız. Bunun yanında tabela ve uyarı levhalar da yer alacak. Bütün bunların amaca ulaşması için en önemli şey bilinçli olmak ve sulama kanallarının yüzme amacı için kullanılmamasıdır. Bütün çocuklar bizim çocuğumuz, bütün canlar bizim canımız, bu bereketin içinde can kaybı yaşamayalım.
Tedbiri herkesin alması gerekiyor, bizim yaptığımız fiziki tedbirlerdir. Bütün kanaları bizim koruyucu tedbirler ile kapatmamız mümkün değildir, yerleşim yerlerine uzak yerlerden de kanalara girişler olabiliyor. Bunların tahrip edilmemesi ve korunması gerekiyor. Kanallara yakın yerlerde yaşayan aileler kendi çocukları için bu önlemleri korumalıdır. Şu an öncelikli hedefiniz yerleşim yerlerine yakın olan kanalarda önlemler almaktır” dedi
Haber foto: İbrahim Uygur