World News Turkey

Türkiye’de Tekstil Krizi Büyüyor: İşadamları Fabrikalarını Kapatıyor, Yatırımlar Mısır’a Kaydı!

Türkiye’de Tekstil Krizi Büyüyor: İşadamları Fabrikalarını Kapatıyor, Yatırımlar Mısır’a Kaydı!
5
10 Mart 2025 - 21:22

Haber: Murat Uygur

Türkiye’de tekstil sektörü alarm veriyor! Yükselen maliyetler, artan kira bedelleri ve yüksek işçilik giderleri nedeniyle birçok işadamı çareyi yurtdışında arıyor. Özellikle Mısır, düşük üretim maliyetleri ve cazip teşvikleriyle Türk tekstilciler için yeni bir merkez haline gelmiş durumda.

Son dönemde birçok tekstil fabrikasının kapandığı, atölyelerin birer birer kepenk indirdiği ve binlerce çalışanın işsiz kaldığı belirtiliyor. İş insanları, Türkiye’de üretim yapmanın artık kârlı olmadığını, maliyetleri düşürmek için yatırımlarını Mısır’a kaydırdıklarını söylüyor.

Tekstilciler İsyan Ediyor: “Türkiye’de Batıyoruz!”

Türkiye’de tekstil sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendiren birçok işadamı, artık üretime devam etmenin imkansız hale geldiğini dile getiriyor. Bir tekstil fabrikası sahibi şu sözlerle durumu özetliyor:

“Maliyetler inanılmaz arttı. Kira giderlerimiz, enerji maliyetlerimiz ve işçilik ücretleri o kadar yükseldi ki artık Türkiye’de üretim yapmak çok zor. Çalışanlarımızın maaşlarını ödemekte zorlanıyoruz. Sürekli zarar ediyoruz ve çareyi Mısır’da fabrika açmakta bulduk. Mısır, çok daha düşük maliyetlerle üretim yapmamıza olanak tanıyor.”

Bu durum sadece küçük ölçekli atölyeleri değil, büyük tekstil fabrikalarını da etkiliyor. Yatırımlarını yurtdışına kaydıran sanayiciler, Türkiye’deki üretim maliyetlerinin artık rekabet edilemez seviyelere ulaştığını belirtiyor.

İşsizlik Artıyor, Çözüm Bekleniyor

Türkiye’de tekstil sektörünün çöküşü, işsizlik rakamlarına da doğrudan yansıyor. Binlerce işçi işsiz kalırken, yeni istihdam alanlarının yaratılması konusunda yeterli adımlar atılmadığı eleştiriliyor. Tekstil sektörünün bu kadar büyük bir kriz içinde olmasına rağmen, yetkililerin hâlâ harekete geçmemesi iş dünyasında büyük tepki topluyor.

Sanayiciler ve tekstil sektörü temsilcileri, Ticaret Bakanlığı ve hükümetin bu duruma acilen el atması gerektiğini söylüyor. Türkiye’de üretimin cazip hale gelmesi için vergilerin düşürülmesi, enerji maliyetlerinin azaltılması ve sanayicilere destek sağlanması gerektiği vurgulanıyor.

Yetkililere Çağrı: “Yatırımları Türkiye’de Tutacak Çözümler Üretilmeli!”

Sanayiciler, hükümetin acilen harekete geçerek yerli üreticiyi desteklemesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye’nin tekstil devi olma yolunda yıllardır büyük yatırımlar yaptığı ancak şu an rekabet gücünü kaybettiği belirtiliyor. Eğer bu duruma önlem alınmazsa, Türkiye’deki tekstil fabrikalarının tamamen kapanabileceği ve sektörün tamamen çökebileceği öngörülüyor.

Tekstil sektörünün yaşadığı bu kriz, sadece iş dünyasını değil milyonlarca vatandaşı da etkiliyor. İşsiz kalan binlerce insan için çözüm üretilmesi, Türkiye’nin sanayi gücünü kaybetmemesi için acil adımlar atılması gerekiyor.

Yetkililerin bu duruma nasıl bir çözüm getireceği merakla bekleniyor. Türkiye tekstil sektörünü ayakta tutabilecek mi, yoksa sanayiciler birer birer yurtdışına mı gidecek? Önümüzdeki süreçte alınacak kararlar, Türkiye’nin sanayi geleceğini belirleyecek.

Türkiye'nin giyim ihracatına Aksaray'dan 60 milyon dolarlık katkı

İplik üreten fabrikaların çoğu kapandı. Tekstilde kriz - Hayat Gazetesi Ordu

 

200 fabrika göç etti 300 bin kişi işsiz kaldı - Gazete Memur

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.